Drobec iz časa gibanja za Majniško deklaracijo so tudi deklaracijske razglednice. Nastale so poleti 1918 in nam ob nekoliko skrbnejšemu pogledu še dandanes veliko povedo. Nastale so v času, ki slovenskim narodno prebudnim razglednicam ni bil naklonjen. Deklaracijske razglednice predstavljajo nadaljevanje razglednic iz skupine Vojska v slikah. O tem pripoveduje tudi oštevilčenje razglednic na zadnji strani. Zadnja razglednica iz skupine vojna v slikah nosi številko 137, številko 138 pa je že dobila deklaracijska razglednica. Izdanih je bilo osem razglednic. Slike je izdelal Maksim Gaspari. Prvih osem deklaracijskih razglednic je imelo številke od 138 do 145.
Iskanje znotraj zbirke
Deklaracijska razglednica št. 141
Maksim Gaspari
Datum izida 1918
V slavnostno okrašeni dvorani pod zastavami in Krekovo sliko predstavnice slovenskih žena izročajo dr. Korošcu zbrane podpise za Majniško deklaracijo. Na razglednici napis: 24. marca 1918, slovensko ženstvo izroča dr. Korošcu 200.000 podpisov za deklaracijo.
Deklaracijska razglednica št. 143
Maksim Gaspari
Datum izida 1918
Pod drevesom sedi žena ali dekle, brenka na tamburico ali pa tudi na lutnjo in poje o junakih iz davnih časov. Na krošnji nad njo so podobe kralja Matjaža, kralja Sama in kraljeviča Marka, v daljavi gore in doline. Na razglednici je tudi napis: Kjer izvira bistra Sava, teče Soča, Krka, Drava, tam je dedov zemlja krasna, dom junakov dom je moj.
1 - 2 / 2
Na vrh