Zbirka Domoznanske pripovedi

Domoznanska zbirka v Univerzitetni knjižnici Maribor je lokalna samo po mestu zbiranja in hranjenja, po temah in vsebinah pa ima nemalokrat vrednost nacionalnega in kulturnega bogastva. Domoznanske pripovedi nudijo dostop do digitaliziranih vsebin, polnih besedil, programov in projektov s področja kulturne dediščine Slovenije. Objekti oz. entitete so predstavljene kot zgodbe, ki prikazujejo izbrani dogodek, osebo ali pojav. Dodani so lahko tudi multimedijski elementi (fotogalerije, glasba, zvok, gibljive slike, tridimenzionalni viri…).
Iskanje znotraj zbirke
Zgodovina in življenje mariborskega Starega mostu
Univerzitetna knjižnica Maribor
Datum izida 2014
Leta 2013 je mariborski Stari most praznoval 100 let obstoja. Stari most velja za enega od najprepoznavnejših objektov v mestu, vse od njegove svečane predaje v uporabo za vitalno povezovanje življenja mesta Maribora na obeh bregovih reke Drave, v poletnih mesecih leta 1913: »… Ob krasnem vremenu se je izvršila v soboto (23. avgusta) slovesna otvoritev novega državnega mostu v Mariboru. Že od ranega jutra je bilo po mestnih ulicah živahno vrvenje. Na tisoče ljudstva iz Maribora in bližnje in daljne okolice je bilo na nogah, da prisostvujejo slavnostni otvoritvi …« Straža, 27. avgust 1913, str. 2
Pavel TURNER , Spisi in zapiski. UKM, Ms 71
Univerzitetna knjižnica Maribor
Datum izida 2014
Zapuščina obsega spise in zapiske. Vsebina: 1. Dnevnik. 2 zapiska iz leta 1874 in 1878.) 4 listi. 2. Spomini. (Pisani leta 1916, obsegajo odbobje od 1876 in omenjajo Olgo Nobikovo- Kirjejevo, Edwarda freemana, Arthura Evansa, Jovana Ristića, Davorina Jenka idr. Ter opisujejo njegovo vzgojiteljsko delo v Budimpešti pri rodbini Edelsheim-Gyulai in na Dunaju pri rodbini Pallavicini.)
Virtualni dom Wilhelma Tegetthoffa
Univerzitetna knjižnica Maribor
Datum izida 2010-2011
Viceadmiral Wihelm von Tegetthoff, poveljnik avstro-ogrske mornarice in šef mornariške sekcije cesarsko-kraljevega vojnega ministrstva. Rodil se je 23. decembra 1827 v Mariboru in umrl 7. aprila 1871 na Dunaju. Velja za enega najboljših admiralov 19. stoletja, poznan je bil predvsem po svoji inovativni taktiki in odličnem vodenju.
Maistrova pot
Datum izida 2021
V projektu Maistrova pot je UKM sodelovala s 15 ustanovami in družino Maister, ki hranijo dediščino o Rudolfu Maistru. Na enem mestu je zbrano gradivo ter predmeti o Maistrovem življenju in delu, ki so virtualno predstavljeni in povezani v celovito zgodbo., Sodelujoče ustanove v projektu: Arhiv Republike Slovenije, Dolenjski muzej Novo mesto, družina Maister, Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec, Muzej novejše zgodovine Celje, Gorenjski muzej, Medobčinski muzej Kamnik, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Narodni muzej Slovenije, Narodna in univerzitetna knjižnica, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Vojaški muzej Slovenske vojske, Zgodovinski arhiv na Ptuju.
Glazerjeva knjižnica v UKM
Univerzitetna knjižnica Maribor
Datum izida 2019
Janko Glazer je bil knjigam zapisan vse življenje. Ob svojem profesionalnem knjižničarskem delu jih je zbiral, urejal in varoval tudi v svoji bogati osebni knjižnici, ki jo je pesnikova družina leta 2018 poklonila Univerzitetni knjižnici Maribor. Njena podoba in oprema sta istovetni kot v domačem okolju in nagovarjata obiskovalca v pesnikovem duhu.
1 - 5 / 5
Na vrh